Ahli fakulti kami

Ahli fakulti kami menyenaraikan para profesional dengan pelbagai kepakaran dan berpengalaman lebih daripada 30 tahun dalam bidang tersendiri. Kami gabungkan untuk menghasilkan kandungan pembelajaran yang berkualiti tinggi demi anda dan perkembangan anak anda.

 

mari berkenalan dengan ahli fakulti kami yang berdedikasi

Dr Shasa Aziz

( BSc (UK), Au.D (US) )

PRINCIPAL AUDIOLOGIST

Dr Nur Shasa’ Ain binti Tan Sri Abdul Aziz adalah pengasas dan Ketua Audiologi di Eartistic Hearing and Balance Centre. Beliau telah menerima Lesen Kedoktoran Audiologi (Au.D) dengan kepujian dari NOVA Southeastern University, Fort Lauderdale, Florida, Amerika Syarikat pada tahun 2011 dan Sarjana Muda Audiologi (BSc) pada tahun 2008 dari University College of London (UCL), yang telah disahkan oleh American Insititute of Balance (AIB),  Cognitive Behavioral Therapy (CBT) Beliau merupakan doktor yang berkelayakan untuk menjalan penilaian bagi bunyi-bunyi yang berada di peringkat yang berbahaya. Beliau telah mengasaskan i-Richment pada tahun 2016 apabila dia melihat semakin ramai ibu bapa memerlukan lebih banyak bantuan untuk membantu anak-anak mereka dengan spektrum autisme dan gangguan pendengaran semasa hari-hari awal pembukaan Pusat Pendengaran dan Imbangan Eartistic.  Sebagai seorang ibu sendiri, dia sangat gemar mempraktikkan latihan otak kanan untuk anak perempuannya. i-Richment disokong oleh banyak agensi sebelum ia dilancarkan dan juga sehingga ke hari ini. Antaranya adalah Kementerian Kesihatan Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia, dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia 

Nadwah Onwi

Patologis Pertuturan Bahasa

Nadwah Onwi merupakan Ketua Profesion untuk Jabatan Terapi Pertuturan Bahasa di Kementerian Kesihatan Malaysia. Beliau telah tamat belajar dengan Kepujian di Sekolah Sains Kesihatan dan Pemulihan, Universiti Pittsburgh Pensylvania di Amerika Syarikat. Merupakan pakar dalam pembangunan teknikal, konseptual dan kandungan augmentatif serta penggunaan komunikasi alternatif (AAC) dan pembangunan teknologi bantuan. Beliau mempunyai kemahiran yang cemerlang dalam penilaian dan pengurusan pesakit dengan komunikasi gangguan dan reka bentuk serta pelaksanaan program terapi. Antara anugerah yang telah diterima beliau adalah, Scientific Researcher Award oleh Hospital Rehabilitasi Cheras, Hadiah Latihan Persekutuan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, dan Excellent Service Award semasa Program Tahunan oleh Pekerja-Pekerja Persekutuan.

AISHAH KASSIM

Patologis Pertuturan Bahasa

Aishah Kassim mendapat kelulusan Ijazah Sarjanamuda Sains Pertuturan dengan kepujian dari Universiti Kebangsaan Malaysia pada tahun 2006. Berpengalaman mengendalikan penilaian dan rawatan secara one to one bagi kanak-kanak bermasalah kelewatan bahasa di rumah, di pusat didikan kanak-kanak dan hospital swasta. Beliau kini giat menjalankan program kesedaran berkenaan masalah kelewatan bahasa di kalangan kanak-kanak di media sosial. Beliau juga telah bekerjasama dengan media-media tempatan seperti Astro, Karangkraf, Majalah Pa&Ma dan Majalah Keluarga. Beliau yang merupakan pemilik Aishah Kassim Academy yang terletak di Kajang selangor ini telah menerbitkan 3 buah buku hasil tulisan beliau sendiri iaitu D.I.Y Terapi Pertuturan Di Rumah, Perkembangan Bermain Kanak-kanak dan Buku Aktiviti Terapi Pertuturan.

JULIANA AMINAH MARHABAN

Patologis Pertuturan Bahasa

Juliana Aminah Marhaban yg dikenali Ms Jue di kalangan pelajar dan pesakitnya, merupakan pensyarah dan patologi bahasa pidato di Jabatan Patologi dan Patologi Pertuturan Bahasa, Kulliyyah dari Sains Kesihatan Persekutuan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).Beliau memperolehi Sarjana Muda Sains Ucapan (Kepujian) dan Sarjana Sains Kesihatan dari Universiti Kebangsaan Malaysia yang memberi tumpuan kepada Pemulihan Aural dan Intervensi Pendengaran Awal. Kini beliau sedang mengikuti ijazah kedoktorannya dari UIAMBeliau mengajar Pemulihan Aural, Pembangunan Bahasa, Pengurusan dan Penilaian Gangguan Pertuturan Bahasa dan Kaunseling untuk Gangguan Komunikasi. Beliau adalah pengerusi untuk pasukan Implan Cochlear IIUM dan ahli-ahli Pasukan Implan Cochlear Kementerian Kesihatan Malaysia. Beliau juga merupakan ahli fakulti untuk projek i-Richment, projek terapi atas talian dengan Pusat Eartistic dan Imbangan. Beliau secara aktif mengeluarkan buku cerita untuk meningkatkan perkembangan bahasa pertuturan di kalangan kanak-kanak. Setakat ini, dia sudah menerbitkan 5 judul di bawah Siri Kembara Utan.

Platform pemulihan atas talian untuk ibu bapa, guru dan penjaga yang ingin mempelajari teknik-teknik khusus dalam memperkayakan bahasa dan pertuturan anak anda.

IRICHMENT

23A, Jalan Wan Kadir 2,
Taman Tun Dr Kadir, 60000 Kuala Lumpur, Malaysia.

P: +6013 207  1003
E: irichment@gmail.com

Copyright © 2017-2019 | iRichment by Eartistic Hearing & Balance Centre | All Rights Reserved